Mała chemia …na lekcjach geografii!

W minionym tygodniu odbyły się dwugodzinne warsztaty poświęcone badaniu właściwości fizyczno-chemicznych wód. Uczniowie z klasy 3L i 3S przeprowadzili analizy jakości wód dostarczanych przez wodociągi i z prywatnych studni z różnych miejsc: z Szobiszowic i Trynku w Gliwicach, z Toszka, Goszyc, Widowa i Poniszowic. Analizie poddano następujące parametry: temperatura, pH, zawartość tlenu, dwutlenku węgla, mętność ,zapach, barwa oraz twardość i kwasowość. Badania prowadzono analizą miareczkową ( metodą objętościową) polegającą na oznaczaniu substancji badanej w roztworze za pomocą dodawania małych porcji roztworu odczynnika o dokładnie znanym stężeniu. Zmiana barwy wskaźnika stanowiła punkt końcowy miareczkowania. Uczniowie bardzo skrupulatnie wykonywali analizy i otrzymali wiarygodne wyniki, które mieściły się w normach przewidzianych dla wody pitnej.

Analizy wykonano CELUJĄCO!!

[button color=”white” size=”normal” alignment=”center” rel=”nofollow” openin=”newwindow” url=”https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1164506880392712&type=1&l=af344b29c3″]Zobacz relację zdjęciową na Facebooku[/button]

Powiązane wpisy